Hiilineutraalius – tavoitteemme vuodelle 2021.

Tuotanto

Olemme edelleen yrityksenä jyrkällä oppimiskäyrällä hiilineutraaliuden suhteen. Ensimmäisessä vaiheessa pyrimme laskemaan tuotannosta syntyviä päästöjä tuotanto-, materiaali- ja logistiikkavalinnoilla. Toiseksi pyrimme kompensoimaan päästömme kompensaatiomaksuilla. Tavoitteemme on saada laskutoimitukset valmiiksi tämän vuoden aikana ja hyvittää päästömme täysin.

Paitojemme osalta olemme päässeet hieman eteenpäin. Paitamme valmistetaan 100-prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista, mikä säästää valtavasti vettä ja kemikaaleja. Päästöjä syntyy kuitenkin tuotannossa ja kuljetuksessa sekä raaka-aineen kierrätyksessä.

Alusvaatteiden osalta olemme vasta alussa. Tämä on yrityksemme suurin ongelma tällä hetkellä. Tutkimusten mukaan puuvilla/elastaani -alusvaatteet tuottavat kehdosta hautaan (Cradle-to-Grave) 1,9 -3kg hiilidioksidipäästöjä per kappale. Tämä vastaa noin pullolista vodkaa tai litraa polttoainetta autoillessa. Näkemyksemme mukaan tuotantomme on tässä haarukassa.

Puuvillan tuotanto on usein suhteellisen epäekologista. Tuotanto vaatii paljon vettä ja kemikaaleja. Luomupuuvillassa säästää kemikaaleissa, mutta häviää energiatehokkuudessa. Asia on monimutkainen ja hankala yksiselitteisesti ratkaistavaksi. Muovikalsareita emme kuitenkaan aio valmistaa. Viime vuonna esittelimme puuperäisistä kuiduista valmistettuja tuotteita, joten tässä saattaisi olla meille ratkaisu tulevaisuutta ajatellen. Työ asian parissa jatkuu.

Operaatio

Mähöne Brothers Oy pyrkii minimoimaan operaatiosta syntyviä päästöjä useilla eri toimenpiteillä. Käytämme kierrätysmateriaaleja pakkauksissa ja yli 90% verkkokaupan lähetyksistä on jo hiilineutraaleja. Me käytämme toiminnassamme mobiileja toimistoja. Ainoa kiinteä tila taseessamme on varasto tuotteillemme. Nämä päätökset laskevat hiilijalanjälkeämme merkittävästi.

Meillä ei ole ajoneuvoja yrityksen käytössä pois lukien työnnettävät maitokärryt, joista myimme kalsareita aiemmin. Me emme ole lentäneet vuoden 2018 jälkeen ja olemme yhteensä lentäneet alle 10 kertaa viimeisen viiden vuoden aikana. Me myös kompensoimme lentomme, jos lentäminen tulee tarpeelliseksi.  Käytämme maa- ja laivakuljetuksia myös kuvausmatkoillamme.

Tässä meidän ajatuksiamme kestävästä kehityksestä liiketoiminnassamme. Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin osoitteessa [email protected]

P.s. Tutkimusten mukaan suuri osa tuotteiden elinkaaren päästöistä syntyy tuotteiden pesemisestä ja kuivaamisesta. Helppo tapa pienentää omien vaatevalintojen päästöjä merkittävästi on luopua kuivausrummun käytöstä.